Dat blijkt uit een onderzoek van de Partij van de Arbeid (PvdA).
Luchtvaartmaatschappijen weigeren compensatie te betalen
De luchtvaartsector laat daarmee voor de zoveelste keer zien dat zij het hun passagiers zo moeilijk mogelijk willen maken om hun recht te halen. De Consumentenbond ondersteunt daarom het pleidooi voor een actieve informatieplicht en de heroprichting van de Geschillencommissie Luchtvaart, die eind 2011 door de luchtvaartsector is opgeblazen.
Volgens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2009 hebben passagiers die een vluchtvertraging van meer dan 3 uur oplopen recht op financiële compensatie, tenzij sprake is van overmacht. Technische gebreken zijn volgens het Hof meestal geen overmacht.
Luchtvaartmaatschappijen leggen de uitspraak van de hoogste Europese rechter al jaren naast zich neer en weigeren massaal om compensatie uit te keren. Om hun recht te halen zijn consumenten daardoor aangewezen op hun rechtsbijstandverzekering of een claimbureau.
Vlucht Claim Service
De Consumentenbond heeft in 2011 met de campagne Vlieg-recht het consumentonvriendelijke gedrag van de luchtvaartmaatschappijen aangekaart. Onderdeel van de campagne was de lancering van de Vlucht Claim Service, waar consumenten eenvoudig kunnen nagaan of hun vlucht mogelijk in aanmerking komt voor compensatie.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.