De groep vierde afgelopen vrijdag in Noordwijk hun vijftienjarig bestaan.
Grootste luchtvaartalliantie
Air Canada was destijds een van de initiatiefnemers evenals Lufthansa, SAS, Thai Airways en United Airlines.In vijftien jaar is de alliantie gegroeid van vijf luchtvaartmaatschappijen, naar een netwerk van 25 luchtvaartmaatschappijen met 20.500 dagelijkse vluchten naar 1.293 luchthavens in 190 landen. Star is daarmee nog altijd de grootste luchtvaartalliantie, gevolgd door One World (met British Airways) en Sky Team (met Air France-KLM en Delta).
Joost Hasperhoven, voorzitter van Star Alliance in Nederland: “Het streven is binnen tien jaar op vijftig te komen. Dat lijkt veel, maar wereldwijd zijn er bijna duizend maatschappijen.”
Betere voorzieningen Schiphol
Star vervoert twintig procent van de Nederlandse passagiers met Lufthansa, Turkish Airlines (vier dagelijkse vluchten op Istanbul), SAS en Singapore Airlines. De 13 Starleden die op Schiphol vliegen hopen de komende jaren betere voorzieningen te krijgen op Schiphol zoals eigen incheckbalies en lounges. Concurrent Sky Team heeft deze voorzieningen wel en dat steekt. Op Schiphol is Sky Team, met KLM en Delta als grootste spelers, heer en meester.
Emirates
KLM en andere grote Europese luchtvaartmaatschappijen ervaren heftige concurrentie van partijen zoals Easyjet en Emirates. Vooral Emirates, de luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, is een luis in de pels van veel Europese spelers. Deze maatschappij gaat vanaf 1 augustus zelfs dagelijks met een A380 (het grootste toestel ter wereld) van Schiphol naar Dubai vliegen. Emirates, nu al ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappij in internationaal passagiersvervoer, wil fors groeien en gaat door met de uitbreiding van zijn hub in Dubai.
Oneerlijke concurrentie
Air France-KLM en andere Europese luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa hebben bij verschillende instanties, waaronder de Europese Commissie en de brancheorganisatie IATA, klachten ingediend over staatssteun voor Emirates. Gesponsord met oliedollars, zou Emirates tegen dumpprijzen de Europese markt willen veroveren.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.