Een groot deel van de Nederlanders (40%) gaat zelfs, net als afgelopen jaar, twee keer op reis. De vakantieganger is zich er wel van bewust dat er bezuinigd moet worden. De interesse in goedkopere bestemmingen neemt daarom toe; goedkoop in of buiten Europa of een kortere vakantie.
Vakantie belangrijk
Echt bezuinigd op vakantie wordt er nog niet. Ondanks de economische perikelen durven Nederlandse vakantiegangers nog steeds uit te pakken. Er is veel animo om in 2012 naar een land buiten Europa te gaan, 44% heeft daar plannen voor, terwijl dit in 2011 slechts 26% was. Topbestemmingen buiten Europa zijn: Thailand (+19%) en Zuid-Afrika (+10%).
Nederland minder in trek
Door de slechte zomer willen minder Nederlanders in eigen land op vakantie. Ruim 25% van de ondervraagden geeft aan dat het slechte weer van afgelopen jaar mee heeft gespeeld in die keuze. Voor komend jaar is daarom zongarantie belangrijk.
Waddeneilanden populair
Als we dan toch in Nederland op vakantie gaan, dan zijn de volgende provincies het populairst:
- Waddeneilanden (+14% t.o.v. 2011)
- Zeeland (+7% t.o.v. 2011)
- Limburg (+5% t.o.v. 2011)
De noordelijk gelegen regio’s Friesland, Groningen en Drenthe hebben te kampen met een daling tot 4%.
Kroatië grootste stijger
In Europa blijven Spanje, Duitsland en Frankrijk favoriet, maar dat zijn niet de grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar. Kroatië is, als betaalbare Europese bestemming, de grootste stijger. Hier vindt de reiziger alles wat de grote Spaanse costa’s bieden, maar dan goedkoper en bovenal minder massaal.
- Kroatië (+8% t.o.v. 2011)
- Portugal (+6% t.o.v. 2011)
- Italië (+5% t.o.v. 2011)
Egypte uit de gratie
Buiten Europa blijkt Egypte de grootste daler. Door onlusten en politiek spanningen mijden Nederlandse reizigers het land (-10%). Ook de andere Noord-Afrikaanse landen – Marokko (-5%) en Tunesië (-4%) – hebben hier onder te leiden. Andere dalers zijn Curaçao (-8%) en Indonesië (-5%). Cuba is populairder geworden en stijgt met 9% ten opzichte van 2011.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.