Het aantal vakanties in 2012 met 36.2 miljoen ongeveer op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar, zo voorspelt de ANWB. Ruim de helft van de vakanties zal in het buitenland doorgebracht worden (18.5 miljoen), iets minder dan de helft in eigen land (17.7 miljoen).
Vakantiebestemming blijft belangrijk
Op vakantie gaan blijft belangrijk voor Nederlanders, alle economische onzekerheden ten spijt. Wel zullen veel vakantiegangers, die niet aan de schoolvakanties gebonden zijn, langer wachten met boeken. Zij wachten op zekerheid rond hun financiële situatie en kijken wat de weersomstandigheden zijn.
Olympische spelen en EK voetbal
Zoals eerder bleek tijdens grote sportevenementen,verwacht de ANWB ook deze zomer tijdens het EK voetbal in de Oekraïne en Polen, dat Nederlanders zullen wachten met het boeken van de vakantie om de voortgang van het Nederlands elftal te volgen tijdens het EK. De Olympische Spelen in Londen zullen juist zorgen voor iets meer vakanties naar Groot-Brittannië.
Themavakanties
De opmars van de cruise gaat ook dit jaar door. In 2010 werden er circa 60.000 zeecruises ondernomen, vorig jaar lag dat aantal op 113.000. Opvallend is verder de populariteit van themavakanties, zoals bijvoorbeeld een golfvakantie, yogavakantie of kookvakantie. Nederlanders willen een hobby uitoefenen en ze willen een persoonlijke beleving.
Duitsland populairste vakantieland
Nog steeds is Duitsland het populairste vakantieland voor Nederlanders. Overigens blijft Frankrijk tijdens de zomerperiode de populairste vakantiebestemming van de Nederlanders. De top 3 vakantielanden van 2012 met aantal vakanties:
- Duitsland 3.3 miljoen
- Frankrijk 2.9 miljoen
- België 1.9 miljoen
Minder verre reizen
In 2012 zullen er iets minder verre vakanties ondernomen worden. De Verenigde Staten blijven met 410.000 vakanties ook in 2012 de absolute nummer 1 als verre vakantiebestemming. De Nederlandse Antillen (145.000) en Indonesië (104.000) komen respectievelijk op een tweede en derde plaats.
Bronnen: ANWB en CVO 2011
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.