In het reis reisadvies voor Libië zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.
Op de website van BuZa staat de volgende tekst te lezen:
Actualiteiten
Voor Libië worden alle niet-essentiële reizen ontraden.
In Libië worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten, naar Beni Walid, Sirte, Bengahazi, Sebha, Kufra, Zintan, Misrata, het Nefusa gebergte en het zuiden van Libië worden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).
Alle transitreizen worden ontraden.
Alle in Libië verblijvende Nederlanders worden geadviseerd zich bij de ambassade te registreren via de website: https://libie.nlambassade.org/.
In vrijwel alle delen van Libië bestaat nog kans op incidenten vanwege het wijdverspreide wapenbezit. Op 7 juli 2012 zullen in Libië verkiezingen plaatsvinden. In de aanloop naar, tijdens en na deze verkiezingen wordt een toename van het aantal gewelddadigheden verwacht.
Algemeen
De enige landgrensposten waar Europese reizigers Libië over de weg in en uit kunnen gaan zijn Ras Ajdir, aan de kust bij de Libisch-Tunesische grens, en Al Burdi/Amsaad, aan de kust bij de Libisch-Egyptische grens.
Het fotograferen van geüniformeerde personen, openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën is verboden.
Gezondheidssituatie
Op dit moment zijn als gevolg van de gewelddadigheden in Libië de medische voorzieningen uiterst beperkt. Medicijnen en verbandmiddelen zijn schaars. Ziekenhuizen en klinieken functioneren, maar onder moeilijke omstandigheden.
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Libië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.
Net als in Nederland worden in Libië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Libië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Libië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.
In tegenstelling tot Nederland kent Libië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge gevangenisstraffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.
Homoseksualiteit is in Libië strafbaar. U wordt geadviseerd zich terughoudend op te stellen en te uiten.
Aanvullende informatie inzake een verblijf in Libië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Tripoli: https://libie.nlambassade.org/.
Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.
Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.
Zware criminaliteit
Zie rubriek ‘Actualiteiten’.
Onveilige gebieden
Voor Libië worden alle niet-essentiele reizen ontraden. In vrijwel alle delen van Libië bestaat de kans op incidenten vanwege het wijdverspreide wapenbezit. Gevechten tussen rebellen en kleine “pockets of resistance” zijn niet uit te sluiten.
In Beni Walid, Sebha en Kufra, alsook in het Nefusa gebergte vinden nog altijd gevechten plaats, waarbij dagelijks doden vallen. Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten, naar Beni Walid, Sirte, Sebha, Kufra, Zintan, Misrata, Benghazi, het Nefusa gebergte en naar de zuidelijke grensstreek met Tsjaad, Niger en Sudan. In de steden Misrata en Benghazi zijn blijkens recente terrroristische aanslagen buitenlanders doelwit van geweld geworden.
Vanwege het groot aantal landmijnen en niet geëxplodeerde oorlogsmunitie wordt het ‘off-road’ rijden ten sterkste afgeraden.
Actuele reisadviezen
Bezoek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele reisadviezen inzake Libië: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.