In 2009 waren 220 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd met knokkelkoorts, 2 miljoen werden opgenomen in een ziekenhuis en 21.000 mensen overleden aan de gevolgen van de infectie, het merendeel kinderen. De verwachting is dat zonder vaccinatie het aantal ziektegevallen zal blijven groeien. Ook toeristen en reizigers werden de afgelopen jaren steeds vaker getroffen door dengue.
Historie
Sinds de 18e eeuw is er al melding van uitbraken van knokkelkoorts. Amerikaanse generaals noemden de ziekte zelfs een belangrijke militaire hindernis in de oorlog tegen Spanje in Cuba in 1898. Mede door militaire bewegingen tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de ziekte zich wereldwijd verspreiden. Vanaf midden vorige eeuw, werden pogingen ondernomen om een vaccin tegen dengue te ontwikkelen.
Onderzoek dengue
Sanofi Pasteur startte de ontwikkeling van een vaccin tegen knokkelkoorts in de jaren 90 van de vorige eeuw. Vanaf 2000 zijn de eerste veelbelovende componenten onderzocht onder volwassenen in de Verenigde Staten. Daarna is een wereldwijd onderzoekprogramma gestart, onder meer in Mexico, Peru en de Filippijnen. Het vaccin wordt nu onderzocht in de belangrijkste doelgroep, namelijk kinderen. Het onderzoek is opgezet volgens de richtlijnen van het Initiative for Vaccine Research (IVR) van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO. Het huidige vaccin lijkt veelbelovend.
Het farmaceutische bedrijf verwacht in 2015 met een vaccin op de markt te komen dat ieder jaar 100 miljoen besmettingen met knokkelkoorts kan voorkomen. Hiertoe heeft Sanofi 350 miljoen Euro geïnvesteerd in een productiebedrijf in Neuville-sur-Saône.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.