Ruim 30 procent van de bijna 2.000 ondervraagden zegt nog geen vakantie voor dit jaar te hebben geboekt. Er lijkt dus nog een flinke kans voor reisorganisaties te zijn.
Het grootste deel van de “zwevende vakantieganger” is wel van plan om te gaan, slechts 6% zegt dit jaar niet te gaan. 12% zegt nog niet te weten waar ze heen willen en ongeveer 6% wacht op een goede last minute aanbieding. Een klein deel geeft aan dat ze nog niet zeker zijn of ze het financieel kunnen dragen.
Economische situatie
De economische situatie heeft veel invloed op de vakantie. Bijna 60% zegt er iets van te merken bij de vakantiekeuze. De meesten geven aan alsnog ‘normaal’ op vakantie te gaan (32%). Bijna 26% geeft aan dat ze bij het maken van de vakantieplannen duidelijk rekening houden met de economische situatie. Van deze groep zegt het grootste deel dat ze in een goedkopere accommodatie verblijven. Minder lang of minder ver weg zijn andere opties om geld te besparen.
Populairste vakantielanden
Verder blijkt dat Frankrijk nog steeds de meest favoriete bestemming is gevolgd door Spanje en Italië. Het aantal mensen dat geïnteresseerd is in Griekenland loopt flink terug.
De lichte stijging bij Italië en lichte daling bij Frankrijk is te verklaren door een verschuiving in campingvakanties. Waarschijnlijk oriënteerden meer Nederlanders zich op Italië vanwege de grotere zonzekerheid. Met de zomer van 2011 in het achterhoofd kiezen veel campinggangers ervoor een paar honderd kilometer door te rijden.
Na het dieptepunt van afgelopen jaar voor Egypte zien we het land nu weer terug in de top 10. Daarmee is Egypte nog niet op het pijl van 2010 maar is wel op de weg terug.
Meestal uit eten op vakantie
Elke dag uit eten gaan is ondanks de economische situatie alsnog populair. Meer dan 60% geeft aan bijna iedere dag uit eten te gaan. 36% zegt om en om of soms uit eten te gaan. Altijd zelf koken is het minst populair.
Toch neemt zo’n 10% van de ondervraagden zelf eten mee uit Nederland. Het gaat dan in de meeste gevallen om basisproducten of producten die lokaal niet te verkrijgen zijn. Slechts zeer weinigen laden alle eetvoorraad voor de vakantie in de auto.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.