vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Veilig op wintersport

Veilig op wintersport, hoe doe je dat? Hoe voorkom je dat je problemen krijgt die je vakantie verpesten? Een goede voorbereiding is daarvoor essentieel.

Jaarlijks reizen er 1,2 miljoen Nederlanders naar de skigebieden om te wintersporten en te après-skiën. Natuurlijk treffen we altijd voorbereidingen voor onze vakanties, maar juist voor de wintersport moeten we extra alert zijn. Op Reisverzekering Blog kun je precies lezen wat je moet doen om veilig op wintersport te gaan.

Vergeet je reisverzekering niet!

Een reisverzekering met wintersportdekking is natuurlijk belangrijk. Ondanks een goede voorbereiding en het besef dat veiligheid van belang is voor een geslaagde wintersportvakantie, kan er toch wat misgaan. Wanneer er iets gebeurt op de piste of je moet met een gipsvlucht naar huis, is het geruststellend dat dit voor je geregeld wordt. Bij problemen kan je 24-uur per dag een beroep doen op de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zorg daarom voor een goede reisverzekering met de juiste dekkingen.

Train je lichaam

Om veilig te wintersporten, is een goede lichamelijke conditie belangrijk. Tijdens het wintersporten gebruik je jouw spieren anders dan in het dagelijks leven. Je beenspieren heb je hard nodig en zul je goed moeten trainen. De rest van je lichaam moet ook in vorm zijn, zorg dat je regelmatig beweegt om je gewrichten soepel te houden.

Het hoogteverschil wordt door veel mensen onderschat. Je evenwicht kan uit balans raken door het hoogteverschil, evenwichtsoefeningen zijn aan te bevelen.

Hieronder volgen een aantal simpele voorbeelden ter voorbereiding op de wintersport:

  • Neem de trap in plaats van de lift. Door het klimmen en dalen versterk je jouw spieren en gewrichten.
  • Ga af en toe zwemmen om de spieren te versoepelen.
  • Vergroot je uithoudingsvermogen door regelmatig een stuk te wandelen of te joggen.

Veilig met de auto op weg

De meerderheid van de wintersporters gaat met de auto op vakantie. Ook daarvoor moet je voorbereidingen treffen, om veilig naar je wintersportbestemming te kunnen rijden. Onderweg kunnen de weersomstandigheden verslechteren. Een checklist:

  • Controleer of je een autobaanvignet nodig hebt voor de landen waar je met de auto doorheen rijd.
  • Zorg voor een goed onderhouden auto.
  • Laat winterbanden monteren.
  • Zorg voor sneeuwkettingen.
  • Vul de ruitensproeiervloeistof bij met antievries.
  • Eerst de ruiten krabben, dan instappen, starten en rustig wegrijden.
  • Tank regelmatig, rijd de tank niet bijna leeg.
  • Houd jassen, dekens en sneeuwkettingen binnen handbereik.
  • Neem naast je navigatiesysteem ook gedetailleerde wegenkaarten mee.
  • Stem de autoradio af op de lokale zender met verkeersinformatie.
  • Maak onderweg regelmatig de koplampen van de auto schoon.
  • Zoek bij extreme weersomstandigheden tijdig onderdak.
  • Sluit een pechhulpverzekering af

Niet doen:

  • De auto starten om ijs- en sneeuwvrij maken (slecht voor eigen gezondheid, milieu en motor).
  • De auto op de handrem zetten, want deze kan vastvriezen. Zet de auto in de versnelling als het gaat vriezen.
  • Heet water over een autoruit gieten. De ruit kan barsten of bevriest opnieuw.

Kou: gevaarlijker dan je denkt

Wintersporten zoals skiën en snowboarden,  stelt hoge eisen aan ons lichaam. Een winterzonnetje is natuurlijk ideaal tijdens je vakantie, maar vaak krijg je ook te maken met harde wind, sneeuw en extreme kou.

Wanneer je lichaam afkoelt wordt de zenuwgeleiding trager waardoor je spieren, pezen en gewrichten minder soepel zijn. Daardoor verlies je veel kracht, coördinatie en flexibiliteit. Uit onderzoek is gebleken dat een koude wind op het gezicht zorgt voor een verlaging van de hartslag. Deze factoren kun je niet gebruiken bij lichamelijke inspanningen en een veilige wintersport.

Het is heel normaal dat je lichamelijke klachten kan krijgen door de kou, bij bijvoorbeeld skiën of snowboarden. Het gezicht, de handen en voeten, maar ook de ogen kunnen bevriezen. Het bevriezen van weefsel is pijnlijk, maar ook gevaarlijk.

Bevriezingsverschijnselen treden vaak op zonder dat je er erg in hebt. Je wordt niet op tijd gewaarschuwd, omdat de gevoelszenuwen minder werken door de kou. Daarom is het belangrijk dat je de huid goed controleert. Wanneer de punt van je neus wit is, dan duidt dit op gevaar van bevriezing. Zorg er voor dat je de juiste beschermende kleding draagt, een goede skibril, handschoenen en waterdichte schoenen.

Bescherm je ogen

Door de weersomstandigheden in de bergen is het noodzakelijk om een goede skibril bij je hebben. Het is voor je ogen moeilijk om zich aan te passen aan de zon, sneeuw en snijdende wind.

Daarnaast is sneeuwblindheid een verschijnsel dat vaak voorkomt. Bij veel UV-straling van de zon, kan dat vervelende gevolgen hebben. Ook wanneer het zwaarbewolkt is kunnen je ogen last hebben van UV-straling. In de bergen is de UV-straling namelijk tien keer hoger dan in Nederland. Bij sneeuwblindheid kunnen je ogen gaan tranen, de spieren in je oogleden trekken samen en het licht wordt te fel. De klachten verdwijnen vaak na een aantal dagen.

Wanneer je op zoek bent naar een veilige zonnebril is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. De bril moet een goede bescherming bieden tegen de UV-straling, goed passen en niet snel beslaan.

Zorg voor de juiste beschermende kleding

Zorg dat je wintersportoutfit goed beschermt tegen de kou. In de meeste wintersportkleding zit tegenwoordig een Recco-reflector ingebouwd. Het betreft een stukje metaal dat een opgevangen signaal reflecteert en de frequentie ervan verdubbelt. Professionele reddingsploegen hebben apparatuur die gebruik maakt van de Recco-reflector. Hierdoor ben je gemakkelijker op te sporen wanneer bijvoorbeeld in een lawine bent terecht gekomen. Wel zo veilig!

Draag voor de veiligheid een helm

Ongelukken op de piste gaan vaak gepaard met ‘onnodig’ hoofdletsel. Daarom adviseert de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) wintersporters een helm te dragen. Een skiër en/of snowboarder gaat met 45 km/h de berg af. Wanneer je met deze snelheid op een bromfiets rijdt ben je verplicht om een helm te dragen. Waarom zou je dat op de piste niet doen? Het dragen van een helm is niet verlicht op de piste, maar wel veel veiliger.

Een goede voorbereiding en de juiste reisverzekering vormen samen de beste garantie voor een onbezorgde wintersportvakantie. Neem bovenstaande tips daarom ter harte. Reisverzekering Blog wenst je een veilige en plezierige wintersport!

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 4 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739